عجله نکنید، اما نه وقتی صحبت از درمان کمردرد است!!
با توجه به فراگیری کمردرد و دردهای مفصلی که میتوان علت آن را به طور کلی سبک زندگی نادرست دانست؛ تبلیغات فراوانی برای درمان این عارضه وجود دارد، پس ضروری است که راه های مختلف و اصولی درمان را بشناسید و انتخابی آگاهانه داشته باشید.در اینجا سعی برآن داشتیم تا راه های مختلف درمان کمردرد را در دسته بندی ای به صورت مختصر توضیح دهیم:
1. استراحت
معمولا در مواقعی که ستون فقرات آسیب جدی ندیده باشد، استراحت کردن می تواند به طور چشم گیری حال بیمار را بهبود بخشد اما باید مواظب بود که استراحت طولانی مدت ( بیش از 2-3 روز،البته به نظر پزشک بستگی دارد) به علت کاهش قدرت عضلات در انقباض موجب بروز درد بیشتر می شود، پس تنبلی و ترس از تحرک را کنار گذاشته و هرچه زودتر فعالیت های سبک روزانه ی خود را آغاز کنید.البته سرد کردن و یا گرم کردن عضلات نیز می تواند در روند بهبود بیمار موثر باشد. همچنین در کنار استراحت کاهش تنش های روحی و استرس مثلا با انجام یوگا می تواند از طریق بهبود گردش خون در تسکین درد تاثیر بسزایی داشته باشد.

2. دارودرمانی
داروهای کاهش دهنده و کنترل درد انواع مختلفی از جمله : داروهای ضد درد، ضد التهاب، غیر استروئیدی، ضد تشنج، تحریک سطحی، شل کننده ی عضلانی و… دارند که به علت وجود تداخلات، عوارض جانبی و یا برخی ممنوعیت ها حتما باید با مشورت پزشک مصرف شوند.
خوب است این نکته را بدانید که داروها صرفا برای کنترل درد تجویز نمی شوند و این تصور که تحمل درد بهتر از مصرف داروهای مختلف و عارضه دار است، صحیح نمی باشد؛ به عنوان مثال برخی از داروها موجب رفع التهاب رشته های عصبی تحت فشار می باشند.

3. فیزیوتراپی
به کمک روش های فیزیوتراپی و ورزش های مناسب می توان کمردرد را تسکین بخشید.در واقع هدف اصلی آموزش دادن بیمار در راستای نهادینه شدن روش ها و تمرینات ورزشی می باشد. پس از مراجعه به فیزیوتراپ، متخصص با اقداماتی نظیر گرم کردن، ماساژ، کشش، تحریکات الکتریکی و… درد بیمار را کاهش داده و بعد از آن نرمش هایی را یاد می گیرد که بسیار موثر بوده و بلافاصله بعد از فروکشی درد حاد، شروع می شوند. در نهایت باید وضعیت بیمار از لحاظ انعطاف پذیری، قدرت عضلانی، ثبات عضلانی، تعادل و دامنه حرکتی مفاصل بهبود قابل توجهی یابد.

ناگفته نماند که آب درمانی نیز نوعی فیزیوتراپی است که در آب انجام می شود.و به جای استفاده از وزنه از نیروی مقاومت آب کمک گرفته می شود، این روش نیز بسیار موثر بوده و نقطه ی قوت آن این است که برای بانوان باردار نیز قابل استفاده می باشد.

باید گفت که از تاثیر ماساژ غافل نشوید، بدن نیز برای خود مسکن طبیعی به نام اندروفین دارد که با ترشح آن وضع روحی خوبی به بیمار دست می دهد، این ماده با ماساژ ترشح شده و در کنترل درد بسیار کمک کننده می باشد.

4. طب سوزنی
این روش که دارای پیشینه ی تاریخی است، ثابت کرده می تواند با کمترین عوارض، نقش قابل توجهی در بهبود کمردرد داشته باشد. طی این درمان سلول های دفاعی افزایش یافته و همچنین مایع بین بافتی اطراف دیسک افزایش می یابد و به این ترتیب کاهش آب دیسک را جبران می کند. از طرفی با مسدود کردن رشته های عصبی، درد بیمار را تسکین می دهد. طب سوزنی با افزایش جریان خون باعث کاهش انقباض و از طریق ترشح فاکتورهای مربوطه موجب کاهش التهاب می شود.

5. تزریق آستروئید به فضای اپیدورال کمر
اقدام بعدی می تواند تزریق مواد ضد التهابی اطراف ریشه عصبی باشد که باعث بهبودی موقت و کنترل درد می شود و به بیمار کمک می کند طی درمان هایی مانند فیزیوتراپی و… از درد رنج نبرد.

6. اولتراسوند
در این روش درمانی با ارسال امواجی به عضلات و تولید گرما در آن نقطه باعث افزایش جریان خون شده و گرفتگی عضلات ، تورم و خشکی مفاصل را کاهش داد و درنتیجه موجب تسکین درد شد.

7. اوزون تراپی یا اوزون درمانی
این روش حداقل تهاجم را داشته و همراه با بی حسی موضعی و چند تزریق اوزون باعث کاهش التهاب و ترمیم بافت های صدمه دیده می شود که درد قابل توجهی برای بیمار ندارد. معمولا برای لغزش دیسک یا افتادگی دیسک کمر و گردن کاربرد دارد، اما به طور کلی در درمان کمردرد، دردهای شدید مفاصل، آسیب دیدگی تاندون، گردن درد، درد و اختلالات لگن، آرتروز مفاصل، رفع اسپاسم و گرفتگی، عفونت دندان و… موثر می باشد و حتی از پیشرفت بیماری هم جلوگیری می کند، به عنوان مثال در تسکین درد، دیسک بیرون زده پس از تزریق گاز اوزون با اثر بر روی برخی از اجزای دیسک، باعث جمع شدن آن و برداشته شدن فشار از روی اعصاب نخاعی و در نتیجه کاهش درد می شود. نکته اینجاست که اوزون تراپی به شرطی موثر واقع می شود که بیمار درست انتخاب شود و پزشک از مهارت کافی برخوردار باشد.از نقاط قوت این روش می توان به کم بودن عوارض و هزینه و زمان درماناشاره کرد.

8. الکتروتراپی (TENS)
دستگاه یک تحریک الکتریکی را از طریق پوست ارسال می کند که سبب کاهش گرفتگی عضلات و ترشح اندروفین و مواد تسکین دهنده درد می شود. همچنین با مسدود کردن ورودی عصب، از انتشار سیگنالهای درد جلوگیری می کند و التهابات بدن را کاهش می دهد. از طرفی این روش برای بیمارانی که آسیب عصب در آنها منجر به از دست دادن حرکات بدن شده است، از طریق بازآموزی اعصاب و عملکرد صحیح آنها کمک می کند سیگنالها را به درستی ارسال و دریافت کنند.

9. مگنت تراپی ( مغناطیس درمانی)
به کمک تحریک های مغناطیسی پالسی با شدت بالا به صورت غیرتهاجمی، نورون ها را غیرقطبی کرده و روند بهبود آسیب را سرعت می بخشد و حتی می تواند روند انتقال درد را مسدود کند.انتقال این امواج به بیمار یا از طریق دوایر سولنوئیدی یا کافهای مخصوص می باشد و اثرات ضدالتهابی، ضد درد، افزایش خون رسانی و اکسیژن رسانی به بافتها، بازسازی بافتی، تسکین درد، تسریع جوش خوردن شکستگی، کاهش پوکی استخوان و… را دارد.در واقع مگنت تراپی کمک به توزیع نرمال یون های سدیم و پتاسیم در سلولها می نماید.البته ممنوعیت هایی برای افراد با توده بدخیم، اختلالات غدد درون ریز، عفونت یا سل، خونریزی، بانوان باردار و افرادی که از pacemaker استفاده می کنند دارد.

10. لیزر درمانی
در واقع در این روش از اشعه های پرانرژی برای درمان بافت های دچار التهاب و تسکین درد استفاده می شود، همچنین می تواند با تحریک نقاط طب سوزنی تاثیرات مطلوبی را ایجاد کند. این روش موجب تسریع در روند ترمیم و تکثیر سلولی می شود.لیزر درمانی به روش های زیر انجام می شود:
I. لیزر سرد یا کم توان
تکنیک مناسب و موثری برای تسکین کمردرد می باشد. اشعه لیزر، با تحریک بافتها موجب افزایش انرژی و تسریع روند بهبودی می شود.

II. لیزر پرتوان
این روش تاثیرات درمانی قوی تر و سریع تری دارد.

11. جراحی نیمه تهاجمی
زمانی که هیچ یک از راه های درمانی فوق موثر واقع نشود،پزشک جراحی را به عنوان آخرین راه حل پیشنهاد می کند. جراحی کمر می تواند به دو صورت نیمه تهاجمی و باز انجام شود. انتخاب نوع جراحی بستگی به میزان آسیب و شرایط بیمار دارد بنابراین توصیه میکنیم هیچگاه در انتخاب نحوه جراحی به پزشک خود اصرار نکنید و این انتخاب را به عهده پزشک بگذارید، چراکه جراحی به روش نامناسب علاوه بر داشتن نتیجه ی ناموفق می تواند موجب بروز آسیب هایی جدی تر و حتی دائمی شود.
در این روش از برش کوچکتری استفاده می شود چراکه جراح از میکروسکوپ یا ابزار دیگر برای انجم عمل کمک می گیرد، بنابراین احتمال آسیب به ریشه عصبی کمتر است.این روش زمان درمان کوتاهتری داشته و خطر عفونت در آن کمتر است.ابزار و روش های مورد استفاده در جراحی نیمه تهاجمی شامل موارد زیر است:
• آندوسکوپی
برش بسیار کوچکی را ایجاد میکنند تا آندوسکوپ وارد بدن شود.

• لیزری
جراح به کمک لیزر، هسته ی دیسک را سوزانده و یا تبخیر می کند به این ترتیب موجب کاهش فشار و درد می شود.

• رادیوفرکانسی
به کمک وارد کردن سوزن باریکی به داخل بدن، امواج را ارسال می کنند.

• با استفاده از دستگاه دکمپرسور:
ابتدا سوزن دستگاه وارد بدن می شود، سپس موتور روشن شده و مانند مته هسته دیسک را تخلیه می کند.

• پلاسما (PDCT)
نور پلاسما با گرما موجب تبخیر دیسک می شود بدون اینکه آسیبی به ریشه عصبی وارد کند.
• دیسکوژل
با تزریق ماده ی شیمیایی خاصی به داخل دیسک، باعث می شود ماده ی ژله ای دیسک تغییر کرده و موجب کاهش فشار دیسک می شود.

• نوکلئوتومی
لوله ی باریکی وارد بدن شده و دیسک با کمک فشار آب تخلیه می شود.

در پایان این نکته را باید گفت که می توان برخی از درمان های فوق را به صورت ایمن و با نظارت پزشک ترکیب نمود و نتیجه ی بهتری را دریافت کرد.
12. جراحی تهاجمی
در این نوع جراحی، بیمار تحت بی حسی موضعی یا بیهوشی کامل قرار می گیرد. برشی که بر روی بدن بیمار زده می شود باید اندازه ای باشد که جراح با چشم غیر مسلح بتواند بر منطقه ی مورد نظر مسلط شود. برای این منظور، ممکن است نیاز شود قسمتی از استخوان برداشته شود. روش های مختلف جراحی تهاجمی در مطلبی جداگانه بررسی خواهد شد.